NETTBUTIKK

Han har vært fabrikksjef, driftsdirektør og hatt en rekke andre stillingstitler i løpet av de ganske nøyaktig 21 årene han har hatt Hepro AS som arbeidssted. For tiden er Bård Håvard Hemminghytt «senior produktutvikler», og han beskriver utviklingen på disse årene som «kolossal».

Det skjer noe hele tiden. Det kan være nye produkter, detaljer som gjør produktene bedre, eller nye og mer effektive metoder å tilvirke produktene på. Vi er konstant på utkikk etter måter vi kan forbedre oss. Her hos Hepro AS er endring normalen, sier Hemminghytt.

​Solid kompetanse

Hepro AS ble etablert i 1987 som en moderne og fremtidsrettet kompetansebedrift som utvikler, produserer og selger hjelpemidler og velferdsteknologi av høy kvalitet og rent design. Bedriften arbeider kontinuerlig med å utvikle produkter og løsninger som skal gjøre hverdagen enklere for de som har behov for en eller annen form for hjelpemidler, og Bård Håvard Heminghytt og kollegene hans kan ubestridt gjøre krav på solid kompetanse på sitt fagområde.

– Vår visjon er å gi våre kunder muligheten til å klare seg selv, delta aktivt i egen hverdag og bo lengre hjemme. Vi er hele tiden på jakt etter nye produkter som kan gjøre hverdagen lettere for eldre, funksjonshemmede og andre som har fått begrensede muligheter for aktivitet og bevegelse, sier Hemminghytt.

​Design, funksjon og brukervennlighet

Bård Håvard Hemminghytt kjørte vogntog i ti år før han tok en tok en mastergrad i produksjonsteknologi. Etterpå jobbet han en periode som produktdesigner og prosjektleder på Nexans på Rognan før han dro til møbelindustrien på Møre. Hemminghytt mener overgangen fra møbler til hjelpemidler ikke så stor som man kanskje skulle tro.

– I begge disse bransjene handler det om design, funksjon og brukervennlighet. Det er tekniske utfordringer knyttet til produksjon, og avveininger om hvordan produktet kan tilvirkes til konkurransedyktige priser, sier Hemminghytt, og trekker fram som et eksempel utviklingen av et nytt, elektrisk kjøretøy på begynnelsen av 2000-tallet.

– Utviklingen av den nye el-bilen skulle gjøres i Italia, men etter tre år hadde italienerne enda ikke klart å levere. Vi tok derfor prosjektet hjem til Norge og knyttet til oss flere samarbeidspartnere. I løpet av fem-seks måneder var prototypen klar, og våre elektriske biler og scootere hjelper nå folk å komme seg ut av huset for å handle, kjøre en tur, eller treffe venner og familie.

Et norsk industrieventyr

I 2006 omtalte Avisa Nordland Hepro AS som et norsk industrieventyr: «Hepro er et norsk industrieventyr. På Rognan. Bedriften utvikler, produserer og selger hjelpemidler for bevegelseshemmede gjennom et landsdekkende salgsapparat. De fleste produktene eksporteres til utlandet.»

– Vi har vokst veldig. Da jeg begynte hadde vi omsetning på rundt 50 millioner kroner i året, mens vi nå er oppe i omtrent 200. Vi har et voksende marked både her hjemme og i utlandet. Vi eksporterer hovedsakelig til europeiske land, men vi fikk nylig en bestilling på 10 stoler til Hong Kong, og det er jo en bekreftelse på at vi blir lagt merke til rundt i den store verden, mener Hemminghytt.

​En stor og krevende kunde

I 2013 vant Hepro AS hovedpostene i et anbud som NAV utlyste for levering av stoler med oppreisningsfunksjoner til alle landets hjelpemiddelsentraler. Daværende driftsdirektør Bård Håvard Hemminghytt fortalte den gang til fagtidsskriftet Ergoterapeuten at «Brukerne av stolene får hjelp til oppreisning fra sittende og liggende stilling til stående posisjon, og er et svært viktig hjelpemiddel som blant annet gjør at flere kan bo lengre hjemme i egen bolig.» Han fremhevet også stolens gode drenasjefunksjon, «som gjør at bruker får bena høyere enn hjertet når tiltfunksjonen utnyttes 100 %, og den unike bredde- og høydereguleringen som gjør at nesten alle kan bruke standardstolen.»

Nåværende senior produktutvikler Hemminhytt beskriver NAV som en «stor og krevende kunde», men understreker at etaten har gjort en formidabel jobb.

– På vegne av bransjen skulle jeg kanskje ønsket meg litt mindre prispress, og gjerne sett at det ble gitt litt fordeler til oss hjemlige leverandører.

Arctic løftestol
Arctic løftesto

​Tett samarbeid

Bård Håvard Heminghytt og de tre kollegene hans i utviklingsavdelingen på Rognan samarbeider tett med ulike fagmiljøer for å utvikle produkter og løsninger som er skreddersydd for kundenes behov for hjelp til mobilitet, balanse, komfort og hygiene. Målet er å gi trygghet, mestring og økt aktivitet gjennom funksjonelle og brukerorienterte produkter. Mange av produktene er utviklet og produsert av Hepro AS selv, men bedriften er også en stor forhandler av hjelpemidler som er produsert utenfor landets grenser. Det betyr utstrakt reisevirksomhet for Bård Håvard Hemminghytt.

– Det er jo litt unormale tider akkurat nå, men normalt blir det tre til fire lengre turer i året. Det er naturligvis viktig å holde seg orientert om det som skjer i bransjen. Vi besøker også jevnlig underleverandørene våre for å sikre kvaliteten på det vi får.