NETTBUTIKK

I år feier Vidar Løken jubileum. 1. januar var det nemlig 30 år siden østfoldingen begynte som selger i Hepro AS. Det har vært tretti flotte år på veien, ifølge mannen som har ansvaret for Agder, Øst-Viken og Telemark.

​- Det har skjedd veldig mye på disse 30 årene, og jeg har trivdes utrolig godt hele veien. Dette er en veldig spennende og givende jobb. Jeg ville ikke valgt noe annerledes om jeg hadde fått sjansen til det, sier Vidar Løken, som slett ikke har tenkt å gi seg med det første selv om han har rukket å fylle 64 år.

– Ikke tale om. Jeg er fremdeles sulten på å være ute på veien.

Solgte stolen der og da

​Det eneste som ikke har forandret seg på de 30 årene som Vidar Løken har vært i Hepro sin tjeneste er brukerne. Alt annet er «som natt og dag», som han sier.

​- Jeg husker veldig godt en av de første turene jeg var på. Den var på vinterstid, og jeg skulle til Tynset. Det var omtrent 30 kuldegrader der oppe. Jeg hadde fått en gammel Toyota HiAce, som var så tynnslitt at du kunne se asfalten gjennom gulvet. Men det gikk bra den gangen, også.

Han har ikke noen problemer med å huske den aller første turen, heller.

– Det var en barneskole i Halden som skulle se på og prøve en arbeidsstol. Da hadde jeg ikke fått firmabil enda, men jeg fikk da stolen med meg i personbilen min. Heldigvis slapp jeg å ta den med tilbake. De kjøpte stolen der og da, og jeg husker godt at jeg var kraftig stolt.

Trives på hjemmekontoret

Selv om han regjerer over et stort geografisk område, er det kort vei til kontoret for Vidar Løken. Det er nemlig hjemme i eneboligen på Mysen i gamle Østfold. Der har han alt han trenger, og til om med et lite lager om det skulle være behov for noen hasteleveranser. Han savner overhodet ikke kontoret i hovedstaden der han holdt til de første tre-fire årene.

– Jeg trives veldig godt med å jobbe alene. Her har jeg alt jeg trenger, sier mannen, og forteller at kontorrutinene er helt annerledes i dag enn de var for 30 år siden.

– Den gang hadde vi knapt nok fått mobiltelefon, og det tok mange år før det var snakk om internett og epost. Vi hadde et eget postkort som vi pleide å sende ut i god tid i forveien og fortalte at vi kom på besøk den og den dagen og det og det klokkeslettet. Vi måtte planlegge reiserutene lang tid i forveien. Det er helt andre tider nå. Nå kan vi jo snu oss rundt omtrent på timen.

To, tre dager i slengen

Vidar Løken trives på veiene, og han er vant til store avstander. De første årene hadde han ansvaret for fylkene som da het Østfold, Hedmark og Oppland, så var det noen år det bare handlet om hjemfylket, før han på begynnelsen av 2000-tallet ble ansvarlig for det store distriktet som han betjener i dag. Gamle, nedslitte biler er også historie. I dag kjører han standsmessig i en flott VW Caravelle med firehjulstrekk. Det er blitt mye mindre av krevende og farlige veistrekninger også.

– Nå er det flotte motorveier nesten over alt. Det er jo bare en dagstur frem og tilbake til Kristiansand. Slik var det ikke for noen år siden. Men jeg pleier å ta to, tre dager i slengen på veien. Det er jo mange steder jeg skal innom og besøke når jeg først er på farten.

Han er blitt godt kjent over store deler av Sør- og Østlandet, og synes det er spesielt flott i de indre strøkene av Agder og Telemark.

– Og så trives jeg godt i Kristiansand. Jeg pleier å overnatte der når jeg er på langtur.

Savner av og til brukerkontakten

Det er massevis av lystige opplevelser i en tre tiår lang historie, men Vidar Løken er ikke sikker på om han tør å dele så mange av dem.

– Før i tiden var vi mye mer hjemme hos brukerne. Vi hjalp til med montering, tilpasning og opplæring for de som hadde behov for det. Jeg tror det var i Hamar-traktene at det var en kar som ikke hadde kommet seg ut på en stund. Jeg ville at han skulle prøve en elektrisk scooter som vi solgte på den tiden. Vi pleide å gå ved siden og støtte og forklare, men det nyttet ikke med denne karen. Det var glatt, og jeg hadde ikke sjans å holde følge. Mannen forsvant rundt svingen, og ble borte så lenge at jeg rakk å bli alvorlig bekymret. Men jeg skal si at han var fornøyd da han kom tilbake, sier Løken, og forteller at det i dag er mye mindre brukerkontakt enn det var tidligere.

– Nå er det stort sett NAV Hjelpemiddelsentraler og kommunale terapeuter å forholde seg til. Brukere er en del av hverdagen fremdeles, men jeg savner av og til å være mer ute hos de som benytter seg av de fantastiske produktene våre.

Har det helt suverent

Vidar Løken mener det er ikke noe mindre enn et eventyr han har fått være med på. Hepro AS har vokst eventyrlig på disse årene, og hjelpemidlene blir stadig bedre.

– Støttestangen Gripo har vært med hele tiden. Det er et veldig nyttig og populært produkt, men til å begynne med var det laget av stål, og vi måtte skru det fast hjemme hos brukeren. Da de byttet ut stål med aluminium, ble vekten halvert, og nå er det bare å tråkke på en pedal for å feste stangen. En helt annen og mye enklere oppspenningsfunksjon. Det har skjedd mye annet også. Jeg viste frem den elektriske rullestolen S19 på en utedag i Flekkefjord nå i november, og den vakte oppsikt. Den kan slås sammen og fraktes omtrent som en koffert, men likevel er den sterk og kraftig nok til å forsere de bratte bakkene i fjellsidene i sørlandsbyen. Da var det mange av terapeutene som fikk seg en overraskelse, sier Løken, som hevder at han får dekket sitt sosiale behov på alle messene har deltar på rundt i landet.

​- Det er fint å treffe kolleger en gang iblant. Vi har det helt suverent her i Hepro.