NETTBUTIKK
6. juni var det 35 år siden Hepro AS så dagens lys. Det har vært 35 begivenhetsrike år for Rognan-bedriften, som har vokst til å bli en av Norges ledende hjelpemiddelleverandører.

Del 1 – Tiden før Gripo

Det lå slett ikke i kortene den sommeren i 1987 at Hepro AS skulle bli det eventyret det faktisk har blitt. Takket være en rekke banebrytende produkter, hardt arbeid og et antall velfunderte satsinger, er hjelpemiddelleverandøren i dag en av de mest toneangivende her i landet på sitt område. Her er noen av høydepunktene.

Fisk eller helse?

Per Arne Amundsen er en av de mest sentrale skikkelsene i Hepro AS sin 35 år lange historie. Han var direktør for den lokale avdelingen av STK (Standard Telefon og Kabelfabrikk, senere Alcatel og nå Nexans) da den daværende industriministeren Petter Thomassen inviterte seg selv til et møte. Den fremtredende Nordlandspolitikeren var opptatt av å skape vekst og aktivitet i landsdelen, og mente at det var to ting man kunne satse på: Fisk eller helse.

Per Arne Amundsen ble satt på saken. Han fikk med seg fem mann, som alle ble lønnet av STK. Kabelfabrikken hadde for øvrig en 35 prosent eierandel i Hepro AS de første årene. Prosjektet fikk også god hjelp av Odd Strømsnes fra IPG (Industri Prosjekt Gruppen) i Bodø.

Etter kort tid ble det klart at det var helse man ville satse på, og i 1987 ble produsenten av Translifter kjøpt opp. 2. juli samme år endret firmaet navn til Hepro AS. Hovedkontoret ble lagt til Bodø. Det ble leid inn et markedsføringsfirma for å selge Translifter.
Det var et av de få feilgrepene i historien til Hepro AS.

Løftestolen Klassisk kom først

Per Arne Amundsen fortsatte i noen år i sin gamle jobb i kabelfabrikken, men etter hvert som ting begynte å gå bedre med Hepro AS, bestemte han seg for å satse for fullt på hjelpemidler. Han sluttet på kabelfabrikken og gikk inn som leder den 1. mars i 1993, en stilling han hadde inntil Trond Tidemann overtok roret i 2002.

I 1990 flyttet Hepro AS til Rognan og inn i de lokalene virksomheten har beholdt til høsten 2022. Virksomheten var hovedsakelig produksjon av rullatorer og en hjulspark fra oppkjøpte Norsport i Askim.

Det første egenutviklede produktet var løftestolen Klassisk, som opprinnelig var designet i Askim. I 1991 ble produksjonen av denne løftestolen flyttet til Rognan. I 1995 lanserte Hepro AS en løftestol med sving, som var utviklet på Rognan. Det samme var den første utgaven av en egen arbeidsstol, som også ble lansert dette året.

hepro-produkter-historie
Hepro produkter på utstilling i 2001

Mange viktige samarbeidspartnere

Hepro AS har inngått mange viktige samarbeidsavtaler opp gjennom årene. Noen av dem har vist seg å være mer avgjørende enn andre. Samarbeidet med den israelske produsenten av elektriske rullstoler Afikim er en av dem. Denne avtalen ble igangsatt i 1995. Hepro AS importerte deler og satte sammen Sportster til hele det norske og svenske markedet.

Det var også Afikim som sto bak den firehjulede scooteren, Breeze 4, som Hepro AS tok inn i sortimentet i 1999. I 2006 kom også HS-740 fra CTM i Taiwan. Denne fikk en god plassering etter anbud til NAV. Sportster gikk ut av sortimentet i 2006/2007.

Per Arne Amundsen
Per Arne Amundsen viser frem produktene på en messe

I 2006 kom Hepro AS sin egenutviklede Kabin på markedet. Hepro hadde da vunnet en god posisjon i et anbud til NAV, men hadde ikke produkt å levere før midt i anbudskontrakten. Kabinen skulle produseres i Italia, men etter mange forsinkelser og dårlig kvalitet ble designet endret og produksjonen ble i all hast flyttet til Rognan. Nabobedriften Vev-Al-Plast laget dekslene noe de fortsatt gjør den dag i dag.

salgsavdeling Hepro
Jo Inge Sydtangen og Kjell Bergersen fra salgsavdelingen til Hepro

Del 2 av historien kommer snart – følg med!