NETTBUTIKK

I 2007 startet ideen med å utvikle en rullestol til barn. I denne artikkelen får dere bli med på reisen fra Krabat sin første rullestol til dagens.

Å lage en rullestol til barn

Når Krabat skal lage hjelpemidler ønsker vi å lage noe det ikke finnes mange varianter av fra før og som kan fremme aktivitet, mestring og deltakelse. Vi hadde fra før salstolen Jockey hvor vi så hvilke fordeler et salsete har, noe du kan lese mer om her.

For å klare og kjøre rullestol på egenhånd er det viktig å gi kroppen best mulig forutsetning for å ha frie skuldre som letter bruk av armer og hender. Det var nettopp dette vi så var gunstig med stolene våre. Ideen var derfor å lage en rullestol med samme sete, at den skulle se kul ut og at den skulle være lett å kjøre.

Videre måtte vi utvikle prototyper som ble nøye testet av barn og deres foresatte og terapeuter. En prototype er en foreløpig utgave et produkt, som gir oss viktige svar for sluttproduktet.

Testing av prototyper
Testing av prototyper

Enhåndskjøring

Under uttesting av prototyper kom det blant annet frem at mange har utfordringer med å bruke begge hender til å kjøre rullestol på grunn av for eksempel spastisitet eller at de er sterkere i den ene armen enn den andre. Vi måtte derfor komme opp med en løsning for enhåndskjøring. Etter mye frem og tilbake kom vi frem til at ved å feste en magnet på svinghjulet ville det korrigere seg selv. Denne justeres etter styrke barnet har selv, og korrigerer svinghjulet til utgangsposisjon etter hvert som barnet kjører. Vanligvis vil en rullestol kun svinge til høyre eller venstre om man bruker en hånd, men magneten forhindrer nettopp dette.

Enhåndskjøring

Rullestol til barn

Å sette barnet sitt i en rullestol for første gang er for mange ikke så lett. Å innse at ditt eget barn vil være avhengig av rullestol for å kunne komme seg rundt kan for mange være vanskelig. Det er derfor flere som utsetter dette så lenge som mulig – gjerne helt frem til skolealder. Å kunne forflytte seg på egenhånd er svært viktig for den sansemotoriske utviklingen og også for utvikling av hjernen hos et barn. For et barn som syns det er vanskelig å forflytte seg på egenhånd er det derfor viktig å få hjelp til dette så tidlig som mulig. Det finnes en rekke ulike typer rullestoler. For å velge riktig type rullestol kan du lese mer her: Dersom foreldre og foresatte syns det er vanskelig å ta i bruk rullestol kan barna fort syns det samme, det var derfor viktig for Krabat å lage en kul rullestol som var fristende å prøve.

Dagens Krabat Sheriff

Etter som årene har gått har Sheriff rullestolen endret seg mye. Vi ønsket etter hvert flere justeringsmuligheter slik at flere barn kunne bruke den. Terapeuter, ingeniører og designere på Krabat laget derfor en ny versjon et par år etter den første varianten kom ut. Fargevalgene er ikke like mange men funksjonen er bedre.

Rullestolene kan tilpasses ulike behov. Noen barn har mer behov for støtte og det er derfor utviklet to varianter. Sheriff og Sheriff plus. Plus varianten gir barn som trenger sidestøtter, vest og hodestøtte muligheten for å montere på dette.

Rullestol til barn
Krabat Sheriff og Krabat Sheriff Plus

Selvstendighet og mestring

Det er i dag mange barn og unge som kjører rundt i Sheriff rullestol og flere av dem gir tilbakemeldinger om at den er lett å kjøre selv. Dette er viktig i et sosialt perspektiv, da en slipper å bli kjørt rundt av ledsager. Ikke minst er det viktig å oppleve følelsen av selvstendighet og mestring.

NAV Hjelpemiddelsentral

Det er svært gledelig for Krabat at NAV velger å ta inn nyutviklede produkter i sine prisforhandlinger, noe de også har gjort med rullestolen Sheriff. Den er derfor mulig å søke på gjennom hjelpemiddelsentralene. Les mer om NAV hjelpemiddelsentral her