NETTBUTIKK

Skrevet av: Kine Huseby Michelsen, fysioterapeut

Bassengtrening og aktivitet i vann for barn og unge med funksjonshemming er svært nyttig. I denne artikkelen skal vi dele ulike erfaringer fra forskjellige barn og unge med nedsatt funksjonsevne som har stor glede av hjelpemiddelet Krabat Pirat.

Bassengtrening for barn og unge med funksjonshemming

Det er flere grunner for at bassengtrening for barn og unge med funksjonshemming er bra. Men det er spesielt oppdriften fra vannet og motstanden i vannet som gir mulighet for en skånsom trening av muskelstyrke, utholdenhet og mulighet til å bedre funksjon. Dersom vannet er varmet opp, har det også en spasmedempende effekt og virker avslappende. Ofte trenger allikevel både barn og voksne med nedsatt funksjonsevne hjelp til å flyte, og da fins det ulike hjelpemidler. Flytehjelpemiddelet Krabat Pirat er et populært hjelpemiddel som kan brukes av både barn og voksne, og kan i tillegg justeres fra liggende til stående stilling i vann. Den kan tilpasses med hodestøtte for brukere uten hodekontroll og den frigjør hendene til terapeut/ledsager. Pirat er enkel å ta i bruk, svært lav i vekt og kan brukes i både klor- og saltvann. Flere familier har den med seg på ferier, som en avlastning i vann.

4 gode grunner oppsummert

  • Skånsom trening av muskelstyrke, utholdenhet og muligheten til å bedre funksjon
  • Spasmedempende
  • Avslappende
  • Gøy

Erfaringer med Krabat Pirat

Erfaringene er gjenfortalt av Maria Ström Leg.sjukgymnast & ATRI Cert Phys Therapist. Hun jobber som fysioterapeut i Sverige på et rehabiliteringssenter og har bassengtreninger hver uke med barn og unge med ulike funksjonsnedsettelser.

«Enestående som flytehjelpemiddel for folk med dårlig kontroll over hodet og dårlig bolkontroll».

  • Med Piraten kan enda mer energi frigjøres (som på land for eksempel bare er å bare være, sitte, spise, gjøre noe med armene etc.) til de faktiske bevegelsene. Dette er uten tvil en av de største fordelene med vannet, og med Piraten styrkes det enda mer.
  • En ung mann hvor det største problemet er hypotoni sammen med hypermobile ledd, som er et ekstremt dårlig utgangspunkt for hodekontroll. I vannet kan han frigjøre energi og ved hjelp av Pirat klarer han å holde opp hodet selv, som på land er helt umulig. Utrolig, selvfølgelig, er å se selvtilliten og bevegelsesfriheten dette gir. Å være i stand til å gjøre det – å gjøre det selv.
  • Et lite barn med en rekke ufrivillige bevegelser men med et stort ønske om å være selvstendig i vann. «Glatt som en ål» og umulig å holde i vannet. I piraten kan hun være fri og uavhengig «våre hender».
  • Et barn med alvorlige krampeanfall som vi må ha god kontroll og øyekontakt med da anfallene kan være veldig brå og voldsomme. Det føles trygt å ha barnet i Piraten.
  • Piraten gir en stor fordel ved å gi en oppreist stilling og lent litt fremover – en naturlig og funksjonell stilling. For noen vil dette være i en liggende stilling i mageleie på Piraten, men mange av dem er bare vant med å være på ryggen i vannet.
  • Brukere med for eksempel spastisitet, hjertesvikt, blindhet, epilepsi, etc. En opplevelse å være i stand til å løpe, gå og bevege seg rundt på egen hånd med Pirat som en trygg havn i vannet er fantastisk, ja ofte ubeskrivelig. Verdiene er mange. Tenk deg å kunne spille og ha det gøy som andre barn som «bare bader». Gir høy grad av livskvalitet. Ikke bare for den personen som bruker den, men også for de rundt. Som terapeut får jeg hendene fri og kan gjøre enda mer behandling og bli enda bedre.

Maria StrömLeg.sjukgymnast & ATRI Cert Phys Ther