NETTBUTIKK

Skrevet av: Kine Huseby Michelsen, fysioterapeut

Bassengtrening og aktivitet i vann for barn og unge med funksjonshemming har en rekke fordeler. I denne artikkelen deler vi ulike erfaringer fra barn og unge med nedsatt funksjonsevne som har stor glede av hjelpemiddelet Krabat Pirat.

Bassengtrening for barn og unge med funksjonshemming

Det er flere grunner til at bassengtrening er nyttig for barn og unge med funksjonshemming, men det er spesielt oppdriften fra vannet og motstanden i vannet som legger til rette for skånsom trening av muskelstyrke og utholdenhet, samt mulighet til å bedre funksjon. Dersom vannet er varmet opp, har det også en spasmedempende effekt og virker avslappende. Aktivitet i vann forutsetter imidlertid at man ivaretar barnets sikkerhet, noe som ofte krever mange hender og krefter. Både barn og voksne med nedsatt funksjonsevne kan trenge hjelp til å flyte, og da finnes det ulike hjelpemidler. Flytehjelpemiddelet Krabat Pirat er et populært hjelpemiddel som kan brukes av både barn og voksne, og kan i tillegg justeres fra liggende til stående stilling i vannet. Den kan tilpasses med hodestøtte for brukere uten hodekontroll og den frigjør hendene til terapeut/ledsager. Pirat er enkel å ta i bruk, svært lav i vekt og kan brukes i både klor- og saltvann. Flere familier har den med seg på ferier som en avlastning i vann.

4 gode grunner oppsummert

  • Mulighet til å bedre funksjon gjennom skånsom trening for muskelstyrke og utholdenhet
  • Spasmedempende og avslappende
  • Frigjør terapeutens/ledsagerens hender
  • Gøy!

Erfaringer med Krabat Pirat

Erfaringene er gjenfortalt av Maria Ström Leg.sjukgymnast & ATRI Cert Phys Therapist. Hun jobber som fysioterapeut i Sverige på et rehabiliteringssenter og har bassengtreninger hver uke med barn og unge med ulike funksjonsnedsettelser.

«Enestående som flytehjelpemiddel for folk med dårlig kontroll over hodet og dårlig bolkontroll».

  • Med Piraten kan enda mer energi (som på land brukes på å sitte, spise, gjøre ting med armene og bare være) frigjøres til de faktiske bevegelsene. Dette er uten tvil en av de største fordelene med vannet, og med Piraten styrkes det enda mer.
  • En ung mann hvor det største problemet er hypotoni sammen med hypermobile ledd, som er et ekstremt dårlig utgangspunkt for hodekontroll. I vannet kan han frigjøre energi og ved hjelp av Pirat klarer han å holde opp hodet selv, som på land er helt umulig. Det utrolige, selvfølgelig, er å se selvtilliten og bevegelsesfriheten dette gir. Å være i stand til å gjøre ting – og gjøre dem selv.
  • Et lite barn med en rekke ufrivillige bevegelser, men med et stort ønske om å være selvstendig i vann. «Glatt som en ål» og umulig å holde i vannet. I Piraten kan hun være fri og uavhengig av «våre hender».
  • Et barn med alvorlige krampeanfall, som vi må ha god kontroll og øyekontakt med, da anfallene kan være veldig brå og voldsomme. Det føles trygt å ha barnet i Piraten.
  • Pirat gir en stor fordel ved å gi en oppreist og litt foroverlent stilling – en naturlig og funksjonell stilling. Mange av dem er bare vant med å være på ryggen i vannet, men det kan være mer funksjonelt å plasseres i mageleie i en Pirat.
  • Brukere med for eksempel spastisitet, hjertesvikt, blindhet, epilepsi, etc. En opplevelse av å være i stand til å løpe, gå og bevege seg rundt på egen hånd med Pirat som en trygg havn i vannet. Det er fantastisk – ja, ofte ubeskrivelig. Verdiene er mange. Tenk deg å kunne leke og ha det gøy, sånn som andre barn som «bare bader». Gir høy grad av livskvalitet. Ikke bare for personen som bruker den, men også for de rundt. Som terapeut får jeg hendene fri og kan gjøre enda mer behandling med høyere kvalitet.

Maria StrömLeg.sjukgymnast & ATRI Cert Phys Ther