– Først og fremst handler det om engasjement og viljen til å tenke løsninger. Det finnes så mange fantastisk gode hjelpemidler, som sammen med andre tjenesteytelser og samhandling, gjør det mulig å bo hjemme, sier Ellen Myrland.
Både som datter til Jenny (88) og som fagrådgiver for velferdsteknologi hos Hepro har Ellen på nært hold sett hva som er viktig for å kunne bo lengre hjemme.
Da hjemmetjenesten stilte spørsmålet «Hva er viktig for deg?» til hennes mor, Jenny, fikk de det svaret mange gir i en slik situasjon, «Å bo hjemme». Dette svaret tok datter Ellen på alvor og la til rette for nettopp det.
Det er to presanger Ellen Myrland håper å finne under juletreet i år på vegne av sin mor og seg selv. Den ene er et Elsi-smartgulv som kan registrere fall og annen unormal aktivitet, og som automatisk slår alarm hvis det skulle skje noe med moren.
Den andre er medisindispenseren MedimiSmart, som Ellen Myrland mener er den perfekte løsningen for å sørge for at moren får riktige medisiner til rett tid. I MedimiSmart doseres også behovsmedisiner, og den kan gi beskjed om at for eksempel øyedråper skal gis.
Dersom en infeksjon oppstår og mamma har behov for en antibiotikakur kan tjenesteleverandør legge disse tablettene rett inn i dispenseren. På denne måten er vi alle trygge. Dessverre er det for tiden alt for mange medisinavvik i mange kommuner.
Og Ellen vet hva hun snakker om. Hun har lang erfaring som sykepleier, og sett omsorgstilbud og tjenester i alle mulige utførelser. De siste fem årene har hun jobbet med velferdsteknologi i ulike sammenhenger.
– Det er hele tiden mye å lære. Kommune-Norge er i en fantastisk utvikling, sier Ellen, som ikke vil røpe hvem som er favorittene.
– Det blir flere og flere av dem. Det skjer så mye spennende med velferdsteknologi fremover. Nye produkter og løsninger kommer på markedet.
Det handler om å finne løsninger som gjør at mennesker som min mor kan bo hjemme så lenge de ønsker. Produkter og tjenester som ivaretar mestringsfølelsen og friheten, samtidig som de skaper trygge rammer for både brukeren selv og de pårørende, sier Ellen Myrland, som understreker at selv om man fyller 90 år og glemmer litt, så har man fortsatt behov for et privatliv.
-Det kan også velferdsteknologien bidra med.
«Hei mamma, så godt å se deg!» Så ofte hun kan, banker Ellen Myrland på døren og stikker hodet inn for å se til at moren har det bra. Og når hun på reise, er det kommunikasjonshjelpemiddelet KOMP som sørger for at hun kan holde kontakten med moren og sjekke at alt er bra.
– Jeg ser raskt om mamma er i form. Det kliniske blikket er viktig, og det er mulig å gjøre dette digitalt når jeg kjenner mamma så godt som jeg gjør. Man må ikke være sykepleier for å se endringer når man er pårørende. Det holder lenge å bry seg og være litt «på».
– KOMP er et genialt hjelpemiddel. Så enkel i bruk og med så mye funksjonalitet. Det er det norske firmaet No Isolation som har utviklet KOMP for å kunne tilby en trygg sosial kontakt på brukernes egne premisser. KOMP er en datamaskin med bare en knapp, som er koblet opp mot en app som venner og familie kan laste ned på telefonen sin. Det kunne ikke vært enklere. Barna mine er enda flinkere til å kompe med bestemoren sin enn jeg er, forteller Ellen Myrland.
– De lar henne snakke og de lytter. Det er ikke en selvfølge å forstå at de som ringer inn, ikke må prate hele tiden. Jeg blir så glad når mamma får tid og lov til å fortelle om sin dag også. Tid er noe hun har nok av.
Jenny jobbet selv som sykepleier hele sitt yrkesaktive liv før hun ble alderspensjonist for noen år siden. Damen, som flyttet til kommunen som hun fortsatt bor i, som nyutdannet sykepleier på -50 tallet, er en legende for mange i distriktet og den store helten til datteren Ellen. Om det er noen som kler betegnelsen «varme hender», så er det Jenny, men det er en av de populære merkelappene som Ellen Myrland ikke har noe særlig til overs for.
-Dette er et av de tomme ordspillene som blir brukt for å kamuflere manglene i helsevesenet. Vi trenger ikke flere folk med såkalte varme hender. Vi trenger folk som ser hver enkelt bruker og et system som legger forholdene til rette for hver eneste en av dem. Vi trenger folk med forståelse, oppmerksom tilstedeværelse og vilje. Vi kan for eksempel ikke skjære alle med en demensdiagnose over en kam. De er like forskjellige som deg og meg og krever individuelle opplegg. Omsorgen må foregå på deres premisser. Det er først og fremst mer vilje til dette vi trenger i helsevesenet, hevder Ellen Myrland.
Det er flere dagligdagse uttrykk som Ellen Myrland har lite til overs for. «Eldrebølgen» er ett av dem.
– De får det til å høres ut som det kommer en uoverskuelig bølge pensjonister veltende mot oss. Et overveldende tankedrønn, som det ikke går an å gjøre noe med. Snakk om å snu ting på hodet. Vi har teknologi i dag som gjør det mye lettere å legge forholdene til rette for en god og individuelt tilpasset omsorg, og da må vi også slutte å snakke negativt om eldre. De er en berikelse. Jeg liker å se for meg trærne i skogen om høsten. Med flere eldre så blir det enda flere vakre trær i skogen med de nydeligste høstfargene, sier Ellen Myrland.
- Høst er fint og eldre mennesker er fine. Vi skal gi våre eldre håp og støtte, slik at hver dag blir best mulig for alle.
Hvis Ellen Myrland hadde fått det som hun ville, hadde det blitt bygget husbankfinansierte generasjonsboliger over hele landet. Det ville blitt Norges beste sykehjem, mener hun.
-Vi kan ikke bare sette oss ned og overlate ansvar og engasjement til andre. Vi som er pårørende og som har mulighet, må ta tak selv. Velferdsteknologien gir oss muligheter som ikke fantes for bare noen få år siden. Somnofy er et eksempel. Ved hjelp av denne søvnradaren fant jeg ut at min mor utviklet stadig høyre respirasjonsfrekvens, hun lå urolig og sov dårlig. Teknologien så det ingen andre klarte å se, og dermed fikk vi varslet legen om funnene, tidsnok til at min mor kunne få medisinsk hjelp og behandling.
Ellen Myrland understreker at dette ikke handler om teknologi for teknologiens skyld, men at teknologien var avgjørende for at en alvorlig og livstruende sykdom ble avdekket.
– Velferdsteknologi handler om mennesker. Om å skape forutsetninger for et så verdig og aktivt liv så lenge som mulig for hver og en av oss.