NETTBUTIKK
6. juni var det 35 år siden Hepro AS så dagens lys. Det har vært 35 begivenhetsrike år for Rognan-bedriften, som har vokst til å bli en av Norges ledende hjelpemiddelleverandører. Også utenfor landets grenser har Hepro AS rukket å gjøre seg bemerket.

Det griper om seg

Ved årtusenskiftet var Hepro AS allerede en velkjent og innarbeidet leverandør av kvalitetshjelpemidler på det norske markedet. Produktet, som senere ble kjent som Gripo, ble for eksempel lansert allerede i 1994. De første årene het hjelpemiddelet Handi stang og ble produsert av Rogalandsbedriften Svithun. Hepro kjøpte rettighetene, men produksjonen var fremdeles på Forus. Stangen ble døpt om til Gripo. I 2005 ble Gripo redesignet. Hepro fikk patent på mekanismen i 2008.

I 2020 ble Gripo introdusert for det kanadiske markedet, og avdelingsleder for tekniske hjelpemidler hos Hepro AS, Sanna Mikaelsen, kunne i den forbindelse melde om et merkbart større trykk når det gjelder oppgang i salg av Gripo.

– Vi selger allerede Gripo til mange land i stort sett hele verden. Blant andre kan jeg nevne Australia, New Zealand, Storbritannia, Hongkong, Island og flere land i Europa, sa Mikaelsen.

Gripo 2001
Hepro viser frem Gripo på messe i Tyskland

Flere produkter er en satsing for framtiden

I 2008 passerte Hepro AS for første gang 100 millioner kroner i omsetning, og daværende administrerende direktør og hovedaksjonær Trond Tidemann, fortalte til Avisa Nordland at omsetningen økte med 14 millioner kroner i løpet av dette året. Driftsresultatet ble på 11,9 millioner, som også var rekord. Tidemann kunne også fortelle at «produksjonen av «elbilen» er flyttet fra Oslo til Rognan og fra årsskiftet har Hepro overtatt produktene til Øverbø Rehab i Drammen.

Hepro S4 elektrisk scooter med kabin
Elektrisk rullestol med tak

– Det betyr at vi har en del nye produkter som bad, toalett, dusj og senger. Vi budsjetterer derfor med en økt omsetning og håper å nå 120 millioner i år. Vi vil ikke se samme økningen i årets resultat, men håper å komme opp på samme nivå som i fjor. At vi har flere produkter er en satsing for framtiden, sa Tidemann til lokalavisa den gang.

Stadig større muskler

Hepro AS har vokst jevnt og trutt opp gjennom årene, og det har vært flere endringer i ledelse og eierstruktur. I oktober 2014 kunne private equityfondet NORD II melde at de hadde overtatt aksjemajoriteten i hjelpemiddelleverandøren. Nord Kapitalforvaltning skulle forvalte eierskapet. Dette selskapet kunne for øvrig to år senere melde på sine hjemmesider «Oktober 2016: Lederne for Hepro Group AS på Rognan, Kurt-Are Kristoffersen/CEO og Truls Martin Aanstad/CFO – ble torsdag utpekt til Nord-Norges kandidater til den nasjonale finalen av verdens største vekstskaperprogram, EY Entrepreneur Of The Year.»

«Det er morsomt å se lokale bedrifter utvikle seg slik som Hepro, som vinner kampen om markeder også internasjonalt. Her har gode ideer kombinert med sterk gjennomføringskraft virkelig skapt resultater”, fortalte Snorri Sverrison Rasch, ansvarlig for EY Entrepreneur Of The Year i Region Nord til Nord Kapitalforvaltning i forbindelse med nominasjonen.

På vårparten 2017 var det klart for nytt eierskifte i Hepro AS. Det var det svenske, børsnoterte selskapet AddLife som kjøpte samtlige aksjer i de tre selskapene i Hepro-gruppen; Hepro AS, Mektron AS og Hepro Sverige AB.

Kristina Willgård, som leder selskapet AddLife begrunnet kjøpet med at en voksende og aldrende befolkning i hele Norden vil føre til økt behov for hjelpemidler for hjemmebaserte løsninger.

– Det handler både om funksjonsvennlige produkter og digital velferdsteknologi som gir økt selvstendighet, aktivitet og trygghet for personer med funksjonsnedsetting. Her vil Hepro kunne spille en viktig rolle i utviklingen, sa Willgård den gang.

– Vi har fått en eier som har de nødvendige ressurser til at vi kan ta et skritt videre. AddLife har en internasjonal posisjon og økonomiske muskler som gjør oss bedre rustet til å utvikle nye hjelpemidler og til å klare oss enda bedre i en stadig sterkere internasjonal konkurranse, mente økonomidirektør Truls Aanstad i forbindelse med eierskiftet.

Gripo støttestang montert på bad
Støttestangen Gripo gir støtte til mange mennesker i hverdagen

Tredje og siste delen kommer snart – følg med!