NETTBUTIKK
Vi lager arbeidsstoler designet til personer med nedsatt styrke og funksjon. For god ergonomi handler om å tilpasse omgivelsene til det som er naturlig for kroppen. Riktig belastning er sunt og bevegelse er nødvendig. Men det er ikke alltid enkelt å vite om valgmulighetene. I denne artikkelen viser vi dine valgmuligheter.

Hepros arbeidsstoler er robuste og funksjonelle. De er norskutviklet og produseres i Norge. Det garanterer høy kvalitet og lang levetid. Stolene er trygge, har lett tilgjengelige betjeningshendler, og kommer med mange individuelle reguleringsmuligheter for tilpasset sittekomfort. Hos oss finner du stoler både med manuell og elektrisk betjening av seteløft.

Våre arbeidsstoler er ergonomisk utviklet slik at de skal passe ulike brukere i deres aktiviteter og arbeidssituasjoner.

Dette bør du tenke på før du kjøper en arbeidsstol:

1. Mulighet til å variere sittestilling

Det er viktig at bruker av stolen får mulighet for å endre sittestilling i løpet av en aktivitet / arbeidssituasjon. Dette stiller krav til utforming av stolens sete, rygg, armlener og innstillingsmuligheter.

2. Hva skal stolen brukes til?

Det er smart å kartlegge brukers funksjonsnivå og behov. Og i hvilket miljø stolen skal brukes i. Skal stolen brukes i arbeid eller hobbyaktivitet? Og skal stolen også brukes som forflytningshjelpemiddel/fremkomstmiddel?

Skal brukeren skyve seg tilbake for å hente noe fra en hylle, eller bevege seg rundt på kjøkkenet? Eller er arbeidssituasjon mer statisk foran en PC?

3. Manuell eller elektrisk seteløft?

Kartlegg om bruker har mulighet for å operere stolen med manuelt seteløft, eller om det må være elektrisk hev/senk for at bruker skal kunne bruke stolen..

For manuelt seteløft må bruker ta i spaken, reise seg og delvis bort med kroppsvekta for å heve stolen. Dette krever at bruker har god håndkontroll og balanse.
Manuelt seteløft opereres via ergonomisk utformet spak, merket med symbol.
Betjeningshendlene er som standard plassert på høyre side, men kan også leveres på venstre side på enkelte modeller.

Elektrisk hev/senk av setet betjenes via en bryter. Denne løsningen passer for de som har nedsatt funksjonsnivå og som ikke kan bruke manuell spak. Batteri på stolen må lades jevnlig (ladefrekvens er avhengig av bruk)

Derfor er riktig setehøyde viktig for brukeren:

  • God kontakt med underlaget gir en god og stabil sittestilling.
  • Gir god kontakt med underlaget ved oppreisning fra stol og hvis bruker skal forflytte seg ( trille rundt ) i stolen.
  • God kontakt med underlaget gir en god og stabil sittestilling.
  • Riktig sittehøyde forhindrer uønsket trykk i sete og lår.
  • For lav sittehøyde gir trykk under sitteknutene, utadrotasjon i hoftene, bekkenet tipper bakover og ryggen krummes. Kontrollen på armer og hender blir dårligere.
  • En for høy sittehøyde fører til at bruker ikke når ned til gulvet og kan føre til trykk under lårenes framkant. Dette kan gi dårligere blodgjennomstrømming og trykk på nervebaner.
  • Liten eller ingen kontakt med underlaget fører til dårlig kontroll ved oppreisning.

Hjulkryss: det gir god plass for beina ved oppreisning og forflytning i stolen. Det er ikke i veien kontra med en som har 5 hjul. Det er lett trillet fordi det har større hjul enn stol med 5 hjul.

hjulkryss-arbeidsstoler
Hjulkryss på arbeidsstolene våre
Hjulkryss
Hjulkryss med fotplate

4. Valg av sete- og ryggtype

For å velge riktig setestørrelse, ta mål av bruker. Se skjema / manual for hvordan ta mål.
Målet med en god sittestilling, er å skape stabilitet og fordele trykket over hele sitteflaten.
Et formet sete øker stabiliteten framover og sideveis. Det gir komfort, øker trykkfordelingen og minsker trykksårproblematikk.

Valg av rygg vurderes ut fra brukers funksjonsnivå og behov for støtte. Ryggstøtten spiller en stor rolle for brukers stabilitet. Kontakt med ryggstøtten gir økt stabilitet i overkroppen.

Ofte skiller vi på høy eller lav rygg (aktiv eller passiv ryggfasong):

  • Lav rygg ( aktiv ) gir bevegelsesfrihet for overkropp og armer.
  • Høy rygg ( passiv ) gir støtte i hele ryggen, men kan gi mindre bevegelsesfrihet for overkropp og armer.

5. Reguleringsmuligheter

Desto flere reguleringsmuligheter stolen har, jo bedre tilpasset vil den være til brukeren.
Våre arbeidsstoler har ergonomisk utformede armlener som er bredde-/ dybderegulerbare i tillegg er de oppfellbare/ bortfellbare. Armlenene følger også setets bevegelse ved bruk av stol med tiltfunksjon.

Ergonomisk utviklede produkter skal gi mindre belastning for bruker av stolen. Målet er avlastning i stedet for belastning.

6. Tilbehør og individuell tilpasning

Vi i Hepro mener det er smart å ha et godt utvalg av tilbehør, for best mulig tilpasning. Levetiden til en stol kan forlenges når du kan bytte deler. Betjeningshendlene er som standard plassert på høyre side, men kan også leveres på venstre side på enkelte modeller.

  • Tilbehør for individuell tilpasning – se brosjyre
  • Benstøtte, amputasjonsstøtte

Brukervekt på arbeidsstolene våre er 165 kg. For brukere med høyere brukervekt (opptil 230 kg) kan Hepro Kilo, en arbeidsstol med elektrisk seteløft benyttes.

7. Service og levetid

Det kan være økonomisk lurt å se tilbehør, service og levetid i en sammenheng. Hvis man har vært uheldig kan man da kjøpe ny pute? Finnes det reservedeler?

Ved å velge stol fra Hepro har du servicemuligheter over hele landet. Våre serviceteknikere kommer hjem til deg dersom det er ønskelig, og du slipper å sende eller levere inn stolen.

8. Før du kjøper: Ta mål – for god tilpasning

Disse fire basismålene er viktig: (grovmål)

a. Hoftebredde – definerer setebredden (den skal være ganske tight)
b. Lårlengde (fra baksiden av rompa til kneet – innvendig knehase)
c. Legglengde
d. Rygghøyde: fra setet til toppen av skulderen

Her er en fin video om hvordan du måler setebredde

9. Hvor skal du kjøpe den?

Skal du kjøpe på nett eller i butikk? Mange har ikke en butikk i nærheten som selger tilpassede arbeidsstoler. Du kan kontakte våre salgskonsulenter for å få hjelp til å velge riktig.

Vi anbefaler deg å sjekke frakt- og leveringsbetingelser.

Dekker NAV kjøpet av en arbeidsstol?

Hvis brukeren har nedsatte funksjonsevner, kan man få stolen dekket av NAV. Kontakt den lokale ergoterapeuten i din kommune for avklaring. NAV har rammeavtale med et utvalg av produsenter og Hepro rangeres høyest i mange poster. Les mer om rammeavtaler på Hjelpemiddeldatabasen.