NETTBUTIKK
Krabat Runner er det nyeste medlem i Krabats produktfamilie, og er nå prisforhandlet i NAV på #1 plass under «ganghjelpemidler» . Den kombinerte sparkesykkelen og gåsykkelen er laget for barn i alderen 4-8 år og skal være med på å slette grensen mellom funksjonsfriske barn og barn med funksjonsnedsettelser.

Skrevet av: Jeanine Flaaten, fysioterapeut, 19.09.18

Du finner Krabat Runner i hjelpemiddeldatabasen her

Sparkesykler er blitt et populært leketøy og ikke minst fremkomstmiddel blant barn, ungdom og voksne. «Til nå har det ikke eksistert et slikt produkt for barn med funksjonsnedsettelser, og det ønsket vi i Krabat å gjøre noe med», forteller industridesigner Andreas Langdalen Sørensen. Han har sammen med ingeniør Andreas Simensen jobbet iherdig med prosjektet i over to år. Det begynte som et designdrevet innovasjonsprosjekt i samarbeid med Design og Arkitektur Norge (DOGA) og Geriljaworks der man jobbet frem over 100 produktkonsepter. Ett av disse konseptene var Krabat Runner som Andreas og Andreas jobbet videre med sammen med resten av Krabat-teamet.

Runner tegninger
Tidlige skisser (Geriljaworks)

«Styrken vår i Krabat ligger helt klart i sammensetningen av menneskene som jobber her og den kompetansen de innehar», konstaterer Andreas LS. For å kunne utvikle og produsere nye og innovative produkter har Krabat en ganske stor variasjon av faggrupper; industridesignere, ingeniører, fysioterapeuter, ergoterapeuter, teknikere og administrativt personell. «Vi har ganske flat struktur og alle faggruppene inkluderes i utviklingsprosjektene», legger Andreas S til.

En viktig del av Krabats tankegang med utvikling av nye produkter er at de skal være nyskapende, funksjonelle og estetisk tiltalende.

Med Krabat Runner har vi hele tiden hatt i tankene at vi i størst mulig grad ønsket å slette grensen mellom produkter for barn med funksjonsnedsettelser og funksjonsfriske.

forteller Andreas LS.
Krabat utviklerteam
Andreas Simensen og Andreas Langdalen Sørensen er ansvarlige for utviklingen av nye produkter

Med sine tre hjul blir Krabat Runner en mer stabil sparkesykkel enn det som finnes i vanlig handel. Setet, som enkelt tas av og på, endrer sparkesykkelen til en gåsykkel.

Kristine Westby er fysioterapeut og salgssjef i Krabat og gleder seg over at Krabat Runner endelig er klar for hjelpemiddelmarkedet: «Som fysioterapeut er jeg opptatt av at barn med spesielle behov skal få muligheten til å være i aktivitet og delta på mest mulig lik linje med andre barn, og Krabat Runner kan være med på å gjøre nettopp det». Hun og resten av Krabatterapeutene har hatt en viktig rolle i prosjektet, både ved starten da brukergruppe og behov skulle kartlegges og mot slutten der mange barn i barnehager og skoler har testet prototypene. Det har vært stort sprik i alder, diagnose og funksjonsnivå på barna som prøvd produktet. For noen av barna var det helt essensielt at Krabat Runner hadde et sete de kunne sitte på slik at de kunne utnytte kraften fra bena til å komme seg fremover. For andre barn, som tidligere hadde prøvd vanlig 2-hjuls sparkesykkel uten suksess, fikk de nå den stabiliteten de trengte fra trehjulingen.

I august stod endelig den første serien på 20 produkter ferdig, og nå blir det en spennende tid fremover for Krabat Runner med introduksjon til hjelpemiddelmarkedet. «Her i Norge har vi fokus på å reise rundt og vise produktet til flest mulig barn, terapeuter, familier og hjelpemiddelsentraler», forteller Kristine og legger til at den internasjonale lanseringen av produktet skjer neste uke på Rehacare i Düsseldorf, Tyskland.

Fakta Krabat Runner

  • Alder: Ca. 4-8 år
  • Avtakbart sete
  • Avtakbar kjørebøyle
  • Høydejusterbart sete og styre
  • Nedfellbart styre for enkel transport i bil
  • Vekt: 6 kg (uten sete)
  • Maks. brukervekt: 35kg