NETTBUTIKK

Sparkesykkelen Krabat Runner ser ikke bare kul ut, men er også utviklet for barn med funksjonsnedsettelser.

Alle barna i gata

Tenk på da du var et barn, og alle barna i gata syklet rundt. Se for deg at du skal sette deg på sykkelen, men når du skal begynne å tråkke klarer du ikke å holde balansen, alle barna fyker av gårde for å kjøpe is mens du blir stående igjen på parkeringsplassen. Dette er hverdagen til mange barn, ikke fordi de ikke har lært seg å sykle enda, men fordi de har noen utfordringer ikke andre barn har.

Da terapeutene i Krabat var ute og spurte barna i barnehager, på skoler og hjemme hva de liker aller best – var det å gjøre det alle andre gjør. Leke med det samme som alle andre barn gjør, og ikke være annerledes enn alle andre.

I dag er sparkesykkel noe av det mest populære blant barn og fins i alle gater i hele landet. Uansett om et barn har nedsatt funksjonsevne eller ikke, ønsker alle barn å være aktive og med på leken. Med Krabat Runner ønsker Krabat å skape samhold, fellesskap og arenaer hvor alle barn kan møtes uansett forutsetning for hva de klarer og ikke.

barn på krabat runner

Mer enn et hjelpemiddel

Et hjelpemiddel er en gjenstand eller et tiltak som bidrar til å redusere funksjonshemmedes praktiske problemer.

Det er pr. i dag få produsenter av hjelpemidler for barn. Mye av det som fins på markedet i dag er i mange tilfeller nedskalerte hjelpemidler for voksne – de «ser ut som hjelpemidler» og kan oppfattes stigmatiserende for et barn. Krabat ønsket derfor å lage et produkt som visker ut skillet mellom barn med funksjonsnedsettelser og andre barn – et produkt alle barn ønsker å bruke.

Krabat Runner

En kul sparkesykkel

For å få fram gode produkter jobber de ansatte i Krabat alltid tverrfaglig. Krabat jobber i team bestående av designere, ingeniører, terapeuter, mekanikere, selgere og logistikere som alle bidrar til å finne gode løsninger. Det lages prototyper, jobbes med barna, barnas terapeuter og foreldre/ foresatte tester produktet for å komme fram til den beste løsningen for brukeren. Brukeren står alltid i fokus, men som folk flest er brukerne veldig forskjellige med ulike behov. Det var blant annet viktig at Krabat Runner hadde flere tilpasningsmuligheter og kunne brukes både inne og ute. Sparkesykkelen er derfor laget av aluminium på grunn av materialets gode mekaniske egenskaper med tanke på formgivning, overflatebehandling, resirkulering og vedlikehold. Resultatet ble en sparkesykkel/gå sykkel på 3 hjul, med avtagbart sete og kjørebøyle for barn med ulike funksjonsnedsettelser. Stabiliteten og tilpasningene gjør det nå mulig for flere barn å suse av gårde med en sparkesykkel.

Krabatbarna er alltid i fokus!

DOGA- merket 2019

Krabat kom i mål med å hviske ut skille mellom et vanlig produkt og et hjelpemiddel. Noe denne designprisen også bekrefter.

Juryen uttalelse

Krabat Runner har et enkelt og røft uttrykk som appellerer til alle barn. Valgene som er tatt i den grundige utviklingsprosessen, er innsiktsfulle og kloke, og øker produktets levetid og bruksområder. Juryen har stor tro på at Krabat Runner vil bidra til å senke barrieren mellom barn med funksjonsnedsettelse og funksjonsfriske barn, og åpne nye arenaer for lek og sosial omgang

Involvert i prosjektet

  • Andreas Langdalen Sørensen, Industridesigner og prosjektleder, Hepro AS avd. Krabat
  • Andreas Simensen, Prosjektingeniør, Hepro AS avd. Krabat
  • Ann-Helen Gomnæs, Ergoterapeut, Hepro AS avd. Krabat
  • Kristine Westby, Fysioterapeut, Hepro AS avd. Krabat
  • Jeanine Hauan Flaaten, Fysioterapeut, Hepro AS avd. Krabat
  • Fredrik Brodtkorb, Tidligere daglig leder, Krabat AS
  • Gjermund Lotsberg, Fysioterapeut, Hepro AS avd. Krabat
  • Joachim Sørensen, Produksjonsansvarlig, Hepro AS avd. Krabat
  • Ulf Sollid, Tekniker, Hepro AS avd. Krabat
  • Andreas Stenumgaard, Supply Chain Manager, Hepro AS avd. Krabat
  • Yvonne Bråthen Olsen, Tekniker, Hepro AS avd. Krabat
  • Kjell Christian Hamar, Tekniker, Hepro AS avd. Krabat
  • Vibeke Sandemo, Designer, Geriljaworks
  • Markus Høy-Petersen, Designer, Geriljaworks
  • Anders Lilleby, Designer, Geriljaworks

Om DOGA-merket

DOGA-merket for design og arkitektur er en nasjonal anerkjennelse til norske virksomheter og utøvere som utmerker seg gjennom fremragende bruk av design og/eller arkitektur. Prosjekter som mottar DOGA-merket er forbildeeksempler som viser hvordan design- og arkitekturkompetanse har bidratt til å skape løsninger som bidrar positivt til miljøet, samfunnet og økonomien. DOGA-merket har vært utdelt siden 1961, og var tidligere kjent som Merket for god design.

Vinner av DOGMA merket