NETTBUTIKK
En ergoterapeuts erfaringer med Gripo støttestang

Utfordring

Janni Klitgaard Bertelsen er en erfaren ergoterapeut som blant annet jobber med rehabilitering av personer med hjerneskader. Når Janni trener opp en pasient, er hennes viktigste mål å øke personens selvstendighet og styrke deres mobilitet, slik at de får bedre livskvalitet.

En av de vanlige oppgavene er å hjelpe personer med forflytninger, spesielt på badet. Mange forflytningshjelpemidler krever en person til å håndtere hjelpemidlet og en for å støtte pasienten, og det kan være både vanskelig og tidkrevende.

“Gripo er et godt hjelpemiddel for selvstendige forflytninger.”

Strategi

Janni har lett etter et forflytningshjelpemiddel som er trygt for personer, styrker deres mobilitet og gjør dem mer selvhjulpne. Samtidig har det vært viktig at det gir helsepersonell et godt arbeidsmiljø, og det er enkelt å bruke, montere og eventuelt flytte.

Når en person trenger støtte, har man ofte montert håndtak på veggene, men det betyr “at personen lever livet langs en vegg”, som Janni beskriver det. Derfor ønsket Janni å finne en løsning som kunne gi personene et mer naturlig bevegelsesmønster i hjemmet, selv om de trenger ekstra støtte.

Løsning

Janni bestemte seg for å prøve Gripo støttestangen, fordi den skiller seg fra andre forflytningshjelpemidler som krever en person til å håndtere hjelpemidlet og en for å støtte pasienten. Med Gripo blir pasienten mer selvstendig når det gjelder forflytninger.

“Den har også fordelen av at den ikke monteres på en vegg, men plasseres mellom gulv og tak,” forklarer Janni. Derfor kan den plasseres der det er behov for støtte, for eksempel ved siden av sengen, toalettet, håndvasken eller dusjkrakken. Janni har spesielt brukt tilbehøret Sirkelgrep, som hun har vært veldig begeistret for, fordi borgeren får støtte nesten 360 grader rundt støttestangen. “Det grepet vil jeg anbefale i de fleste tilfellene, fordi personen kan bruke det til å gå rundt stangen og nå nesten hele rommet rundt,” forteller hun.

Janni and Gripo pole together with the Circular grip
Gripo støttestang med Sirkelgrep

Janni synes også at Gripo er praktisk i bruk. Den kan nemlig monteres uten verktøy, er enkel og rask å sette opp og kan flyttes etter behov. Dessuten kan den både brukes på treningssteder og i hjemmet.

Men den største forskjellen Janni har sett hos brukerne er at med Gripo føler de seg tryggere når de forflytter seg alene. Den gir kort sagt mer trygghet, sikkerhet og uavhengighet i hverdagen.

“Personene får en mer naturlig bevegelsesmønster.”

Janni Klitgaard Bertelsen, Ergoterapeut