NETTBUTIKK
Hjemmetjenesten i Sula kommune har brukt sensormatter fra Varda Care i ett år, noe som har gitt både trygghet og effektivisering i arbeidshverdagen. Teknologien har endret hverdagen for både pleiere og brukere.

Tryggere netter med digitalt tilsyn

– Det har vært en stor og utelukkende positiv forandring for oss, sier avdelingsleder Solgunn Eide Dybvik. – Før vi fikk sensormattene, måtte vi ofte gå inn til brukerne flere ganger om natten for å sjekke at de hadde det bra. Dette kunne føre til at vi vekket dem, samtidig som det skapte ekstra stress for pleierne.

Sensorene registrerer når en bruker forlater sengen og varsler via en app dersom de ikke returnerer. – Nå vet vi at beboeren ligger trygt uten å måtte forstyrre dem, forklarer Dybvik.

“De ansatte har sett hvordan sensormattene faktisk gjør jobben enklere og tryggere. De føler at teknologien støtter dem, i stedet for å erstatte dem.”

Avdelingsleder Solgunn Eide Dybvik

Søvnkvalitet og helsehjelp hånd i hånd

Søvn er viktig for helsen, og tjenesten gir en mer objektiv vurdering av søvnmønsteret. – Ved å se faktiske data om innsovningstid og oppvåkninger kan vi tilpasse pleien bedre. Hvis noen har lagt seg før et planlagt tilsyn, kan vi utsette besøket, sier Dybvik.

– Vi kan nå bruke tiden vår der behovet er størst, i stedet for å gå runder som ikke er nødvendige. Vi vet nøyaktig når noen trenger hjelp, sier Dybvik.

Ansattes vei fra skepsis til entusiasme

Ny teknologi kan møte motstand blant ansatte, og i starten var noen også bekymret i Sula kommune. De fryktet at teknologi skulle erstatte den nære kontakten, men de har erfart det motsatte.
 – Teknologien støtter dem i jobben og gjør arbeidsdagen tryggere. Appen er enkel å bruke, og både fast ansatte og vikarer har raskt tatt den i bruk. – Nå er det ingen som vil være uten den, smiler Dybvik.

– Vi vet at teknologi kan møte motstand i begynnelsen, men når ansatte ser fordelene i praksis, forstår de at dette er et verdifullt verktøy for å oppdage endringer i brukerens behov, sier Diana Myrstad Meldal, CEO i Varda Care.

Forbedret oppfølging av brukere

Med sensormattene får de ansatte en detaljert oversikt over beboernes helse og aktivitetsmønstre, uten at beboeren selv merker det forklarer Dybvik. – Løsningen er diskret og lite inngripende, samtidig som den gir oss verdifull innsikt i helseparametere som uro, respirasjonsfrekvens og hjertefrekvens. Nå baserer vi vurderingene våre på objektive data i stedet for skjønn, sier hun.

Tidligere måtte de ansatte vurdere behov ut fra korte hjemmebesøk. Nå får de kontinuerlig oppdatert informasjon. En uventet fordel er at tjenesten også dokumenterer arbeidsbelastningen i hjemmetjenesten – Dette gir både pleierne og pårørende større trygghet. Og med denne innsikten kan vi planlegge bedre og tilpasse vaktplanene våre i perioder med stor pågang, sier Dybvik.

En tryggere hverdag for pårørende

Også pårørende har hatt spørsmål. – Noen var bekymret for at vi ikke ville komme like ofte, men etter å ha sett hvordan systemet fungerer, har tilbakemeldingene vært utelukkende positive, sier Dybvik. – De ser at vi fortsatt er til stede, men på en smartere måte, og de vet at vi alltid har oversikt og kan reagere raskt om noe skjer.

Teknologi for fremtiden

Etter et år med Varda Cares sensormatter er det ingen tvil om at både ansatte og brukere i Sula kommune opplever en bedre hverdagen. For oss har dette vært et viktig skritt mot en mer moderne, trygg og effektiv fremtid, avslutter Dybvik.

Lurer du på hvordan tjenesten fungerer?