NETTBUTIKK

Jan Helge (76) skulle besøke sin kone på sykehuset. Det var glatt på veien til sykehuset, han var uheldig skled på isen og falt og slo ryggen sin. Etter hendelsen har han vondt i hele kroppen og ble dårlig til beins. Han går også på kraftige medisiner for å hjelpe mot smerten.

– Det er ikke så lett å bli gammel, for selv med en liten skade blir du jo nesten helt funksjonshemmet, forklarer Jan Helge.

Nå var det ikke bare hans kone som var på sykehuset, Jan Helge trengte også hjelp. Før hendelsen var han relativt frisk i bena og hadde ikke problemer med å komme seg ut av sengen. Og han hjalp sin kone med mye. Nå ble situasjonen annerledes.

Hjelpemiddel hjelper

Heldigvis fikk han rask tilgang til hjelpemidler. Med en gang han og hans kone kom tilbake fra sykehuset og rehabiliteringen kom kommunens ergoterapeut på hjemmebesøk.

– Det var jo ikke noe spørsmål om jeg ville eller ikke ville ha en støttestang. De bare kom med den. Jeg fikk prøve den ut, og det fungerte utmerket, fortsetter Jan Helge.

Etter han fikk Gripo, med søsterhjelp, installert inne på soverommet sitt, har ting blitt lettere. Uten støttestang hadde han fort blitt utslitt og hatt lite krefter igjen til å gjøre andre ting. Nå er ting blitt enklere når han har Gripo.

– Du merker ikke det før du trenger det. Da kan du virkelig se behovet du har for hjelpemidler. Jeg er så takknemlig for at vi har den muligheten å få slike hjelpemidler i hjemmet, sier Jan Helge

Kan fortsatt hjelpe konen

Jan Helge og kona Jørun bor sammen i huset de bygde på Fagernes i Narvik. Det er her de har holdt mesteparten av deres liv. De levde et rolig pensjonistliv og brukte å reise ofte til Gran Canaria. Men i 2020 ble hans kone rammet av slag da de var på ferie.

– Det er jo verst for min kone som trenger mest hjelp i hjemmet. Jeg kan nesten ikke la henne være alene hjemme. Så jeg må være til stede for å hjelpe henne med å lage mat og gi medisiner som hun må ha. Men det blir jo også tyngre for meg etter den skaden jeg fikk fra fallet, forteller Jan Helge.

Fordi han fikk riktig hjelpemiddel raskt, kan han fortsette å hjelpe sin kone Jørun.

– Jeg er veldig glad for å ha fått Gripo i hjemmet, for uten den hadde jeg nok ikke hatt nok krefter til å få gjort så mye annet med den skaden jeg fikk i fjor. Siden jeg må i tillegg passe på min kone, så er støttestangen til stor hjelp og har spart meg for mange krefter jeg ellers ville ha brukt uten den, forklarer han.

«Det er nesten som å komme til et himmelrike i forhold, for det er så flott at det finnes slike hjelpemidler.»

Da Jan Helge skulle besøke sin kone på sykehuset i februar 2021, var det glatt ute. Han var uheldig, mistet fotfeste og falt på isen. Han landet på ryggen og skadet den. Nå var det ikke bare hans kone som trengte hjelpemidler, han endte opp med å trenge de selv. Her demonstrer han Gripo, med søsterhjelp

Lettere å komme seg ut av sengen

Hans viktigste hjelpemiddel er Gripo støttestang, med søsterhjelp, som han har ved sengen. Den er til stor hjelp. Han forteller at det er veldig kjekt å ha den og har gjort det så mye lettere å komme seg opp og ut av sengen. Uten støttestangen måtte han ha rullet ut av sengen og krype på gulvet for så å komme seg opp.

– Det hadde blitt tungvint å gjøre det på den måten, for da ville jeg nesten ikke hatt pust igjen. Og da får jeg ikke gjort mye andre ting, avslutter en glad og lettet Jan Helge.