NETTBUTIKK

I denne artikkelen vil jeg belyse effektene av en løftestol. For i utgangspunktet er ikke mennesket skapt for å sitte. Men de siste 2-3 generasjonene har vist oss at sittende stilling tar en langt større del av hverdagen vår. Ettersom vi nå sitter betydelig mer enn tidligere, er det viktig å tenke variasjon i sittende stilling. Dette er ofte vanskeligere for eldre, på grunn av nedsatt evne til småjusteringer.

Variasjon av sittestilling


«Den neste sittestillingen er den beste» er et sitat som brukes ofte av ergo- og fysioterapeuter, når de snakker om sittende stilling. Det betyr å variere sittestillingen utfra hvilke behov vi har der og da.

En kontor- eller arbeidsstol, hvor vi er avhengig av å kunne bruke armene funksjonelt, har en helt annen utforming enn en hvilestol. Funksjonsfriske voksne varierer med ulike sittemøbler og stillinger i løpet av dagen. Og når vi først sitter, småjusterer vi sittestillingen vår flere ganger i minuttet.


Den lille forandringen som skjer i blodtrykket hos eldre fra sittende til stående er, for eksempel, alene nok til å skape ubalanse hos en del brukere.

Eldre får justert mindre

Når vi blir eldre mister vi litt denne egenskapen til å stadig justere sittestillingen. Vi mister også ofte muligheten til å trygt kunne forflytte oss mellom de ulike sittemøblene.

De aller fleste ulykker skjer i hjemmet. Og flertallet av disse er fall fra egen høyde (les; fall på gulv). Den lille forandringen som skjer i blodtrykket hos eldre fra sittende til stående er, for eksempel, alene nok til å skape ubalanse hos en del brukere. En gradvis forandring fra sittende til stående fører til langt mindre blodtrykksfall, enn en rask stillingsforandring.

Hepro Aurora løftestol
Løftemekanismen i Hepro Aurora bistår til en gradvis forandring fra sittende til stående stilling
  • Løsningen for mange eldre blir ofte en god stol med mange variasjonsmuligheter.
  • En løftestol til gradvis å forandre stilling fra sittende til stående.
  • En slik stol gir oss muligheten til å reise oss opp til stående på en trygg måte.


Hepro sin løftestol, Aurora, gir deg muligheten til stor variasjon i sittende stilling. Fra en horisontal og liggende stilling, til sittende stilling, og videre til en tilnærmet vertikal og stående stilling. Det faktum at stolen følger med i oppreisningen, oppfattes som veldig trygt for våre brukere.

De aller fleste ulykker skjer i hjemmet.
Og flertallet av disse er fall fra egen høyde

(les; fall på gulv)

Føttene må på gulvet

Først når føttene er plassert trygt på gulvet er det på tide å forlate stolen. Kurvaturen i armlenene er formet slik at vi får et godt «fraskyv» med armene. For brukere med nedsatt håndfunksjon er det mulig å montere et rundt håndtak ytterst på armlenet, som gir et forbedret grep.

En del eldre vil også trenge støtte i sittende stilling. Vi søker alle stabilitet i sittende, og da er det viktig at stolen er riktig innstilt når det gjelder sittebredde og -dybde, legglengde og rygghøyde. Hepro Aurora gir deg muligheten til å finjustere disse innstillingene uten verktøy.

Hepro Aurora loftestol
Løftestolen fra Hepro, Aurora, har mange justeringsmuligheter

Ekstrautstyr som betyr mye

I tillegg finnes det en hel rekke ekstrautstyr som tilbyr mer støtte. Dette kan være sidestøtter i ryggen, korsryggstøtte eller nakkepute. En bruker som har hatt hjerneslag vil for eksempel kanskje trenge mer støtte på ene siden av ryggen, enn den andre. Enkelte revmatiske brukere har muligens en kyfotisk ryggsøyle og behov for en større nakkepute.

Hodet i midtstilling

Når vi sitter er det veldig fordelaktig at vi har hodet i midtstilling for å lettere følge med omgivelsene. Hodet er ganske tungt (ca. 5 kg) og det blir ekstra tungt å holde oppe når det er i en fremoverbøyd stilling. For å holde hodet i midtstilling er vi avhengige av å opprettholde de naturlige kurvaturene i ryggen, og støtten i korsryggen er ekstra viktig.

Genial håndpumpe for korsryggstøtte

I liggende hvilestilling er ikke behovet for korsryggstøtte like stor. Her har Hepro en genial løsning hvor vi ved hjelp av en håndpumpe kan gi i ekstra støtte i korsryggen i sittende, for så å slippe ut luften i liggende.

Trykkavlastning og sittekomfort

hepro-arctic-17
Hepro sine løftestoler har god sittekomfort

Når vi blir eldre mister vi ofte muligheten til stadig å gjøre små justeringer i sittestillingen. Dette gjør at vi blir sittende i samme stilling over tid. Vi vet også at hudkvaliteten vår reduseres ved årene. Her har Hepro utviklet et nytt putesett i 2-lags skum for å bedre trykkavlastning og sittekomfort. I tillegg er det mulig å legge inn en fullgod antidecubituspute hvis faren for trykksår er stor. Bruk også de ulike posisjoneringsmulighetene som stolen tilbyr, slik at vi kan fordele trykket rundt på ulike kroppsdeler.

Hvordan unngå fall?

Tidligere i artikkelen nevnte jeg at de aller fleste ulykker skjer i hjemmet. Og flertallet av disse er fall fra egen høyde (les; fall på gulv).

Hvorfor skjer dette? Og hvordan unngå fall?

Vi må i så stor grad som mulig variere stilling og holde oss i bevegelse. Aller helst bevare gangfunksjonen så lenge som mulig, noe vi gjør mulig ved en trygg oppreisning. Hvis vi blir sittende eller liggende i samme stilling over tid forfaller vi både fysisk og mentalt.

Rent fysiologisk kan vi forklare det slik:

  • I liggende stilling har vi en veldig stor understøttelseflate (kontaktflaten mot underlaget). Det settes lite krav til kroppen vår, og hjernen vår mottar få tilbakemeldinger.
  • Etter hvert som vi kommer opp i sittende stilling reduseres understøttelsesflaten, og vi setter litt større krav til kroppen vår.
  • Nå får hjernen vår flere tilbakemeldinger fra kroppen og det stimulerer til postural kontroll.
  • Postural kontroll kan forklares enkelt som kontroll av balanse og å opprettholde likevekt mot tyngdekraften.
  • Når vi da reiser oss opp i stående stilling reduseres understøttelsesflaten seg drastisk, vi setter større krav til kroppen og stimulerer postural kontroll i mye større grad.
  • Under gange har vi en veldig liten og varierende understøttelsesflate, som setter store krav til postural kontroll.

Postural kontroll kan forklares enkelt som kontroll av balanse og å opprettholde likevekt mot tyngdekraften

Effekten av en løftestol

Bruk de ulike posisjoneringsmulighetene på en Hepro Aurora til å justere stilling, både i sittende og liggende posisjon. Dette for å gi god variasjon. Og fremfor alt: Oppreisningsfunksjonen på stolen gjør at du trygt kommer deg opp i stående stilling, og kan forflytte deg rundt i rommet med eller uten ganghjelpemiddel.


Har du lest denne? Vi har laget en guide for kjøp av riktig hvilestol.

Løftestol (hvilestol) med oppreisingsfunksjon – hvem passer de forskjellige modeller for:

Hepro Aurora Standard: individuell regulering av rygg og fotpute.
Passer for alle som har behov for en løftestol

Hepro Aurora Tilt: modellene er de mest avanserte av våre modeller. Stolen kan tiltes helt bak i liggende stilling for optimal avlastning. Alle våre Tilt-modeller kan tiltes tilbake i sjokkleie dvs. at beina er høyere enn hodet.
Stolen passer for de som tilbringer store deler av dagen i stolen, og har behov for variert avlastning. Endring i sittestilling er viktig for å unngå trykksår.

Hepro Aurora Synkron: Fotpute og rygg beveger seg synkront, slik at hoften belastes minst mulig når du endrer stilling. Stolen avlaster bena mens du ser på TV eller leser.
Denne stoler passer spesielt for kognitivt svake brukere.

Bli mer kjent med Aurora

Hepro Aurora løftestoler i stua

Hepro har laget løftestoler siden 1987. Vi har avtale med NAV.

Aurora løftestoler er utviklet for å gi mestring, trygghet og trivsel til eldre og funksjonsnedsatte.

Vil du se mer?