NETTBUTIKK

Hva skal man tenke på når man velger rullestol til barn? Det fins veldig mange forskjellige rullestoler til barn, og det kan derfor være vanskelig å vurdere hvilken type rullestol som er best for barnet i forhold til den beste sittestilling. I denne artikkelen gir vi råd til hva man kan tenke på ved valg av rullestol til barn.

Skrevet av: Kine Huseby Michelsen, fysioterapeut

Hva skal man tenke på når man velger rullestol til barn?

Barn som sitter i rullestol blir ofte sittende i over lengre tid i løpet av en dag. Dersom barnet blir sittende i en posisjon over lenger tid som er ugunstig for kroppen vil det være slitsomt for barnet, og det vil være en uheldig belastning på både ledd og muskulatur. En ugunstig stilling kan være at man sitter asymmetrisk, noe som er ekstra viktig å tenke på hvis barnet har lite bevegelighet. En asymmetrisk posisjon kan nemlig forårsake sammentrekning av muskulatur, og feilstillinger i ben og ledd hos barn med minsket, eller ingen bevegelighet. Det er derfor veldig viktig fra start å forhindre at barnet ikke kommer inn i skjevstillinger.

Hva er PPAS?

PPAS (Posture and postural Ability scale) er et valid og reliabelt kartleggingsverktøy som brukes av helsepersonell for å vurdere asymmetrier i sittende, stående, ryggliggende, og mageliggende. Dette verktøyet synligjør at noen stillinger vil være bedre for barnet enn andre, og vurderes ut fra seks punkter forfra og fra siden. Målet er at barnet skal sitte mest mulig symmetrisk. PPAS brukes på alle forskjellige diagnoser og funksjonsnivåer, samt voksne og barn. Ut ifra PPAS sin manual (noen justeringer), har vi derfor satt opp punktene man kan vurdere når man blant annet velger rullestol til barn.

Vurdering av rullestol til barn

Vurdering av rullestol forfra og bakfra:

 1. Hode er i midtstilling

Befinner hode seg innenfor kroppens midtlinje eller henger det over til en av sidene? Hodets posisjon starter i bekken og korsrygg. En rett korsrygg og et nøytralt bekken balanserer hele ryggraden, nakke og hodet.

 1. Bolen må være symmetrisk

Bolen betyr overkropp uten armer på fagspråket. Det man skal se etter her, er om bolen er symmetrisk, eller er det asymmetri i form av at overkroppen henger over til den ene siden eller er rotert/ vridd. Er man usikker kan man sammenligne avstanden fra skulder til bekkenet.

 1. Bekkenet nøytralt

Er bekkenet nøytralt, rotert eller tiltet/hever seg mer på en av sidene? (Et nøytralt bekken vil si at alle musklene rundt holder seg i balanse).

 1. Bena fra hverandre og rette i forhold til bekkenet

Bena skal være fra hverandre og rette i forhold til bekkenet. De skal heller ikke ligge tett sammen, rotert, eller krysse hverandre (saksestilling).

 1. Armene hviler langs sidene

Armene skal ligge avslappet langs sidene, uten spenninger, reflekser og ufrivillige bevegelser.

 1. Jevn vektfordeling på begge føtter

Føttene fungerer som aktive støttepunkter. Det er derfor viktig at det er lik vekt fordelt på begge føtter, at fotsålen er plassert på fotbrettet (gulvet) og under kroppen.

Vurdering av rullestol fra siden:

 1. Hodet i midtstilling

Bøyes hodet forover eller bakover, eller holder det en rett linje med kroppen?

 1. Overkropp i nøytral stilling

Holder bolen en nøytral stilling se venstre bilde, eller henger overkroppen frem som de 2 bildene lengst til høyre? Ryggen kan også ha for mye ekstensjon som betyr at det blir for mye svai i ryggen (ikke avbildet)

Overkropp i nøytral stilling
 1. Bekkenet nøytralt

Er bekkenet nøytralt eller tilter det frem eller tilbake? Den beste løsningen for å holde bekkenet nøytralt over tid er å ha en åpen hoftevinkel på rundt 120-130 grader (målt fra bol til lår). Se bildene under:

Er bekkenet nøytralt eller tilter det frem eller tilbake

Dersom man legger ryggen bakover (ve bilde), vil man få en åpen hoftevinkel, men nakkemuskulatur vil være anstrengt, da hodet jobber mot gravitasjonen for å holde seg oppe. Bilde til hø viser en bedre sittestilling, der man får en midtlinje gjennom ryggraden og tyngdepunktet havner på sitteknoklene.

 1. Hoftene bøyd

Blir barnet sittende med 90 grader i hoften? Eller får barnet en åpen hoftevinkel på ca 120-130 grader? Igjen ønsker man her å få den åpne hoftevinkelen.

 1. Knærne bøyd (90)

Er knærne bøyd i 90 grader?

 1. Føttene i nøytral stilling

Er føttene godt plassert med hele fotsålen på fotbrettet? Er ankelen i 90 grader når barnet har en åpenhoftevinkel?

Les mer om Eveline og hennes erfaring med Sheriff rullestolen

Kilder:

 • Elisabet Rodby-Bousquet1, Måns Persson-Bunke and Tomasz Czuba. Psychometric evaluation of the Posture and Postural Ability Scale for children with cerebral palsy. Clinical Rehabilitation 2016, Vol. 30(7) 697–704
 • Elisabet Rodby-Bousquet, Atli Ágústsson, Guðný Jónsdóttir, Tomasz Czuba, Ann-Christin Johansson and Gunnar Hägglund. Interrater reliability and construct validity of the Posture and Postural Ability Scale in adults with cerebral palsy in supine, prone, sitting and standing positions. Clin Rehabil 2014 28: 82 originally published online 28 November
 • Gale, M. An opionion on the theory of ergonomic task seating vs. the facts (2011).