NETTBUTIKK

Gode hjelpemidler fører til livsmestring og -glede for barn med nedsatt funksjonsevne. Før Krabat kom på banen fantes det få hjelpemidler som gjorde barns hverdag lettere samtidig som de var estetisk tiltalende.

Krabat sin historie begynner så smått tidlig på 2000-tallet da Tom Arne Solhaug ble far til lille Kasper som ble født med cerebral parese. Etter mange år med frustrasjon over hva slags hjelpemidler som var tilgjengelige, og de som overhodet ikke fantes, ble Krabat stiftet i 2006. Siden har firmaet produsert hjelpemidler som både ser bra ut og fungerer godt.

Kristine Westby er utdannet barnefysioterapeut, har arbeidet hos Krabat de siste ti årene og ble avdelingsleder da Hepro og Krabat ble fusjonert i 2018. Det lille familiedrevede selskapet var plutselig en del av et større firma.

– Vi var 15 stykker som arbeidet i Krabat, mens Hepro var omkring 50 personer, så dette har helt klart vært en stor, men god, omveltning, sier hun.

Produkter tilpasset brukernes behov

Krabat setter brukerne i fokus og ethvert produkt starter med en markedsundersøkelse blant barn, foreldre, skoler og fysio- og ergoterapeuter ute i kommunene. Basert på disse tilbakemeldingene går Krabat videre med 3-4 konsepter før dette snevres inn til ett produkt man satser på.

– Hele veien er det et tett samarbeid mellom våre produktutviklere og fysio- og ergoterapeuter, slik at produktet er tilpasset brukernes behov. De aller fleste av våre produkter blir også tilgjengelige gjennom NAV Hjelpemiddelsentral, sier Westby.

Tekniske hjelpemidler er avgjørende for at barn skal oppleve å mestre egen hverdag. Barn med funksjonsnedsettelser trenger ofte hjelp til å sitte, stå eller ligge. Da er det viktig at de har gode hjelpemidler slik at de kan interagere med jevnaldrende i hverdagen. Vi produserer både arbeidsstoler, rullestoler, sparkesykler, flytehjelpemidler og krabbehjelpemidler.

​- Barn med store funksjonshemninger greier ikke å sitte oppreist av egen maskin, og om de ikke kan sitte rundt et bord sammen med de andre barna på skolen, så kan de heller ikke delta, sier Westby.

Gå- og sparkesykkelen Runner
Gå- og sparkesykkelen Runner

Vi er opptatt av at barnet skal være stolt av hjelpemiddelet sitt

Noe av årsaken til at Krabat ble stiftet var fordi man så at det fantes så mange store og stygge hjelpemidler for barn og unge. Westby forteller at det kan være veldig stigmatiserende for barna som allerede sliter med utenforskap og følelsen av å ikke bli akseptert.

– Et godt hjelpemiddel er barnets ledsager i hverdagen og er mye i bruk. Derfor mener vi at et tiltalende design er viktig, sier hun.

Krabat sin sparkesykkel kalt Runner fikk DOGA-merket for design og arkitektur i 2019 og ligner veldig på de sparkesyklene som barn og ungdom suser rundt i gatene på, men har samtidig de støttefunksjonene som gjør at et barn med funksjonsnedsettelser har muligheten til å mestre den.

​- Vi er opptatt av at barnet skal være stolt av hjelpemiddelet sitt, og at det skal være så kult at også de andre barna i nabolaget har lyst til å prøve det, sier hun.

Et unikt sete med store ergonomiske fordele

Krabat er et av de få hjelpemiddelprodusentene som bruker salseter. Dette er et sete formet som en sal, lik den man rir hester med. Dette gjør at man sitter med hoftene åpne og ikke i 90 graders vinkel, som er tilfellet i vanlige stoler. I et slik sete får bekkenet og ryggsøylen større spillerom til å holde seg oppreist.

– Barn med funksjonsnedsettelser sitter ofte mye og over lengre tid. Derfor er det svært viktig at de har en sunn sittestilling som forebygger tilleggsplager. Når man sitter oppreist over lengre tid krever det at muskelgruppene i rygg, hofte og mage er i balanse, sier Westby.

Krabat Jockey, salsete

Overraskende nok er de ergonomiske fordelene ved salseter godt kjent og det selges flerfoldige arbeidsstoler med slike seter på det ordinære markedet, spesielt for yrkesgrupper hvor det er mye stillesitting. Likevel er det svært få hjelpemiddelprodusenter som har overført denne kunnskapen til sine produkter.

– Om du tar en titt i frisørsalonger, tannlegekontorer og operasjonssaler, så vil du se at frisører, tannleger og kirurger ofte bruker salseter. Grunnen er at disse jobbene er stillesittende, og et salsete gjør det langt mindre slitsomt å holde kroppen oppreist over lengre tid. Menneskekroppen er ikke skapt for å sitte i 90 graders vinkel, avslutter Westby.