NETTBUTIKK

Eveline bor sammen med familien sin i Oslo. Hun går på skole hver dag hvor hun er sammen en gruppe elever med ulike utfordringer i hverdagen. Hovedfokus for opplæringen er kommunikasjon, samhandling, gode opplevelser og fysisk aktivitet. Klassen har aktiviteter i gruppe og individuelt. Eveline er en livsglad jente som er sosial og liker fart og spenning.

Skrevet av: Ann Helen, Fagansvarlig og teamleder for salg

Klinisk bakgrunn

Eveline har bilateral cerebral parese med høyresidig utfall og GMFCS nivå IV. Venstre hånd har bedre funksjon enn høyre, hun bruker høyre hånd som støttehånd. På MACS klassifisering av håndfunksjon scorer hun IV. Eveline har ingen egenforflytning på gulv, men kan sitte selvstendig, hun står i ståstativ og kan manøvrere manuell rullestol med enhåndskjøring på egenhånd.

Målsetting med sittende stilling

Eveline vokser hurtig, og man er redd for utvikling av skoliose. Det er derfor svært viktig at hun i sittende stilling opprettholder et stabilt og nøytralt bekken. Et stabilt og nøytralt bekken vil gi Eveline en naturlig kurvatur i rygg og nakke samt at hodet kommer i midtstilling. Faller hun utenfor midtlinjen vil tyngdekraften over tid bidra til utvikling av feilstillinger.

Viktige mål i sittende blir derfor:

  • Stabilt bekken
  • Tilrettelegge for optimal postural kontroll
  • Optimalisere arm – og håndfunksjon
  • Functional reach
  • Sørge for sosial interaksjon med de som er rundt henne

Valg av sittehjelpemiddel

Eveline fikk Jockey plus og Sheriff plus stol med hoftebelte, sidestøtter og sternumvest. Hun fikk også et bord som gir henne god underarmsstøtte, spesielt til høyre arm og hånd. Hun trenger ekstra støtte til bol slik at hun ikke siger sammen. Salsete gjør at hun blir sittende abdusert med åpen hoftevinkel som gir bekkenet en nøytral stilling. Bena kommer innunder henne og gir en bred understøttelsesflate.

Bilde av Eveline

Resultat

Når Eveline får føttene inn under seg bruker hun føttene som aktive støttepunkter ved spastisitet. Det vil si at hun bruker spastisiteten på en positiv måte slik at hun får en funksjonell oppreising i sittende. I tradisjonelle seter med bena fremfor seg tar det ikke lang tid før bekkenet kommer ut av posisjon ved spastisitet, noe om forplanter seg oppover i ryggsøylen. På salsete kommer rygg, nakke og hodet innenfor midtlinjen og bidrar til bedre funksjon i arm og hånd. Hodet i midtstilling vil også føre til økt sosial interaksjon.

Les mer om Cerebral Parese her

Bilde av Eveline